Fitness

Senioren Actief Zuidplas heeft als doel om de senioren in de gemeente Zuidplas meer te laten participeren in het vitaal ouder worden. Dit doen wij met enthousiaste vrijwilligers en opgeleide docenten binnen de activiteit “SAZ-Inspanning”. Hiermee spelen wij in op de behoefte/noodzaak bij het verbeteren van de conditie van senioren. Alle inspanningsactiviteiten worden wekelijks gegeven. De groepen bestaan uit gelijkgestemde senioren die naast inspanning ook veel plezier hebben met elkaar.
Om deel te nemen hoeft u geen lid te zijn. Wanneer u wel lid bent van SAZ, krijgt u korting op de contributie. Altijd al willen doen, maar nooit de stap durven te zetten? Kom eens kijken hoe gezellig het eraan toe gaat en doe een keertje mee.

U bent van harte welkom voor een gratis proefles.

Wilt u zich voor een proefles telefonisch aanmelden via 06 – 10 69 09 16.

 

U kunt het aanmeldingsformulier inspanning en de voorwaarden tot deelname downloaden van de website. De formulieren kunnen worden gemaild aan teaminspanning@sazuidplas.nl of per post naar Mezendaal 254, 2914 EE Nieuwerkerk aan den IJssel worden opgestuurd.

De kosten voor deelname vindt u onder deelnemersbijdrage.

Na afloop van elk kwartaal ontvangt u een rekening voor deelname aan de inspanningsactiviteit. Dit is 25% van het totale jaarbedrag.

Er is een maximum aan het aantal deelnemers per inspanningsgroep. Als de groepen vol zijn, worden geïnteresseerden op een wachtlijst geplaatst.

 

De Inspanningsactiviteiten die wij bieden zijn:

 • Fitness in Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Fitnessgym in Zevenhuizen
 • Fysiogym in Nieuwerkerk aan den IJssel
 • FysioFit in Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Hydrotherapie in Nieuwerkerk aan den IJssel
 • (Stoel-)Yoga in Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Moerkapelle
 • Klankbad in Zevenhuizen

 

Fitness

Fitness wordt in 2 groepen van maximaal 20 personen gegeven met gelijkgestemde leeftijdsgenoten en speciale begeleiding door een ervaren docent met kennis over het vitaal ouder worden. Er worden allerlei bewegingsoefeningen gedaan op afgestemde muziek voor de doelgroep. Naast bewegen wordt er aan het einde van het seizoen altijd iets leuks georganiseerd, bijvoorbeeld een bowling.

Woensdag van 09.00 tot 10.00 en

van 10.00 tot 11.00 uur

Comenius College

Fresiaveld 20

Nieuwerkerk aan den IJssel

Info: 06 – 10 69 09 16 of e-mail:

fitness@sazuidplas.nl

Fitnessgym

Fitnessgym wordt gegeven door een gediplomeerd medisch fitnessinstructeur, die gespecialiseerd is op het gebied van verantwoord bewegen. De lessen bestaan voornamelijk uit ergonomisch-verantwoorde oefeningen in een grote variatie. Dat wil zeggen dat de oefeningen zoveel mogelijk worden uitgevoerd in de natuurlijke bewegingen van het lichaam, waarbij overbelasting door te veel herhalingen wordt vermeden. Door deze combinatie is de kans op blessures vrijwel uitgesloten. De intensiteit van de trainingen varieert van laag tot hoog. Dit om het lichaam op alle fronten te activeren.

Maandag van 10.00 tot 11.00 uur

Dorpshuis Swanla

Burg. Klinkhamerweg 86

Zevenhuizen

Info 06 – 10 69 09 16 of e-mail:

fitnessgym@sazuidplas.nl

 

 

Fysiogym

SAZ-Fysiogym is speciaal geschikt voor mensen met reuma, artrose of een andere fysieke beperking. Het doel is verbeteren of behoud van spierkracht en soepelheid van de gewrichten. Fysiogym is wekelijks een uur bewegingsles.

In een groep van maximaal 20 deelnemers wordt geoefend onder leiding van een fysiotherapeut. Zij heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen die willen bewegen naar vermogen. Het zijn gevarieerde lessen, met 4 onderdelen:

 • Loopoefeningen door de hele zaal
 • Zittend of staand in tweetallen oefenen met rekbare banden
 • Lichte cardio-oefeningen met steun aan turnstokken
 • Bewegings- en ontspanningsoefeningen naar keuze op een matje, of op een stoel. 

Alles begeleid door bijpassende muziek. Het Motto is: ‘Niets moet, alleen doen wat je kunt en alles voorzichtig’. De onderlinge sfeer in de groep is bijzonder prettig en ontspannen.

Donderdag van 13.15 tot 14.15 uur

Aula van Muziekschool MozArt

Schubertstraat 50 (hoek Batavierlaan)

Nieuwerkerk aan den IJssel

Cora de Vries (coördinator)

Info 0180 – 31 34 50 of e-mail:

fysiogym@sazuidplas.nl

FysioFit

Voor iedereen die graag in beweging wil blijven, ook al heeft u moeite met bewegen. Oefeningen worden op en rond een stoel uitgevoerd. In samenwerking met Fysiotherapiepraktijk De Ringvaart, onder leiding van fysiotherapeute Adriènne Scholt.

1e groep

maandag van 11.15 -12.15 uur

Woonzorgcentrum De Meander

Boslaan 1, Nieuwerkerk ad IJssel

Info:  06 – 10 69 09 16 of email:

fysiofitmeander@sazuidplas.nl

 

2e groep

dinsdag van 13.15 tot 14.15 uur

Muziekschool MozArt

Schubertstraat 50 (hoek Batavierlaan)

Nieuwerkerk aan den IJssel

Info:06 – 10 69 09 16  of per mail

fysiofitmozart@sazuidplas.nl

Hydrotherapie

Hydrotherapie in het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel, is professioneel begeleid bewegen in warm water van 30 °C., ter bevordering van de conditie en de soepelheid van spieren en gewrichten. Hydrotherapie is geschikt en uitsluitend bedoeld voor mensen die door lichamelijke beperkingen of klachten moeite hebben met ‘bewegen op het droge’.

De eerste groep doet met een lichte aquajoggingband om het middel wisselende bewegingen van benen en/of armen in de lengte van het diepe bad. De tweede groep doet loopoefeningen in de breedte van het bad, waarvan de vloer op een hoogte wordt gebracht zodat alle deelnemers goed met de voeten over de grond heen en weer te kunnen lopen. Beide lessen worden met wat rek- en ontspanningsoefeningen afgesloten.

 

Voor of na de lessen van 45 minuten is men vanaf ongeveer 11.00 uur vrij om banen te zwemmen, te ‘bubbelen’ op de bank in het nog wat warmere kinderbad, lekker te relaxen in het Turkse Stoombad of gebruik te maken van de infrarood sauna. Afsluitend kan men douchen, desgewenst ook in afgesloten douchehokjes. Er zijn haardrogers beschikbaar. Voor wie dat wil is er altijd ook nog een gezellige nazit in de kantine.

Dinsdag van 11.30 tot 12.15 en 12.15 tot 13.00 uur. Entree vanaf 11.00 uur

Zwembad Polderbad, Iersestraat 15

Nieuwerkerk aan den IJssel

Betty van Damme (coördinator)

Info 06 – 33 71 40 76 of e-mail:

hydrotherapie@sazuidplas.nl

(Stoel-)Yoga

In de gemeente Zuidplas worden door SAZ al een aantal jaren de yogalessen gegeven voor de senioren. De yogalessen voor senioren zijn aangepast aan de leeftijd en hierdoor zeer toegankelijk. In de yoga wordt gebruik gemaakt van verschillende houdingen. Zowel staand, zittend als liggend. Deze houdingen hebben allemaal een bepaald doel: souplesse, kracht, evenwicht of ontspanning.

Gedurende een les wisselen de houdingen elkaar in een rustig tempo af en komt het hele lichaam aan bod. De houdingen worden rustig uitgevoerd en er is voldoende ruimte voor aanpassingen in de houdingen, zodat u ook – wanneer het lichaam wat minder meewerkt – de les kunt volgen.

Adem en beweging vormen de basis van de les. Aandacht voor ademen een aandacht voor bewegen brengen rust en ruimte in zowel lichaam als geest. Ontspanning en meditatie maken de les compleet. Yoga helpt je je lichaam langer vitaal en sterk te houden.

Yoga Nieuwerkerk:

Dinsdag van 09.30 tot 10.30 en 10.45 tot 11.45 uur

Het Yogahuis

Dorpsstraat 32d

Nieuwerkerk aan den IJssel

Info: 06 – 10 69 09 16 of e-mail:

yoganieuwerkerk@sazuidplas.nl

Yoga Zevenhuizen:

Dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur

Dorpshuis Swanla

Burgemeester Klinkhamerweg 86

Zevenhuizen

Info: 06 – 10 69 09 16 of e-mail:

yogazevenhuizen@sazuidplas.nl

Yoga Moerkapelle:

Woensdag van 10.00 tot 11.00 uur Dorpshuis OpMoer

Raadhuisstraat 40

Moerkapelle

Info: 06 – 44 65 42 67 of e-mail:

yogamoerkapelle@sazuidplas.nl

Stoelyoga Moerkapelle:

Woensdag van 11.15 tot 12.15 uur Dorpshuis OpMoer

Raadhuisstraat 40

Moerkapelle

Info: 06 – 44 65 42 67 of e-mail:

stoelyoga@sazuidplas.nl

Stoelyoga Moordrecht:

Woensdag van 13.30 tot 14.30 uur

Verenigingsgebouw Kunst na de Arbeid

Sportlaan 5

Moordrecht

Info: 06 -11 47 66 41 of e-mail:

stoelyogamoordrecht@sazuidplas.nl

Klankbad

Klankbad met klankinstrumenten

Klankinstrumenten zijn klankschalen, gong, drum, oceandrum en windgong die ieder afzonderlijk een betoverende klank voortbrengen. Naast een betoverende en ontspannen klank, brengen ze ook trilling teweeg dat een ontspannen en reinigend effect op het lichaam heeft.

Tijdens de sessie worden bovengenoemde instrumenten bespeeld en dan spreek je van een klankbad. Bij een klankbad laat je je meevoeren op de ontspannende klanken van de klankinstrumenten. De klanken zijn niet alleen hoorbaar, ze zijn ook voelbaar. Je voelt de trilling van een klankschaal, je hoort allerlei hoge en lage tonen, die korter of langer aanhouden.

De hoorbare klanken brengen je in een ontspannen, meditatieve staat met als gevolg een ontspannen werking op geest en lichaam. De voelbare trilling kan subtiel door alle huidlagen heen resoneren, dringt diep door in je lichaam en heeft effect op het lichaam en op de emoties. Even minder gedachten aan de dagelijkse sleur; de dagelijkse gedachtestroom doorbreken. Zelfs als je heel druk bent of stress ervaart kan een klankbad ontspanning geven.

Klankbaden zijn geschikt voor iedereen, oud en jong. Het enige dat je hoeft te doen is je overgeven aan de helende en ontspannen klanken van een klankbad.

 

Klankbad Moerkapelle

 

19 januari en 16 februari

Dorpshuis OpMoer

Raadhuisstraat 40

Moerkapelle

Info: 06 – 10 56 42 11 of email

klankbad@sazuidplas.nl