SAZ heeft een aantal diensten waarvan alle inwoners van Zuidplas gebruik kunnen maken. In principe kan iedere senior (50+) gebruik maken van deze diensten m.u.v. de Klusjesservice en Vervoer, deze zijn exclusief voor onze leden. Met deze diensten speelt SAZ in op de behoefte van senioren die geen, of een klein, eigen netwerk hebben om geholpen te worden. Een groot team van enthousiaste vrijwilligers staat klaar om gratis of tegen een kleine onkostenvergoeding te helpen.

 • Belastingservice
 • Consulenten
 • Klusservice
 • Repair café
 • Vervoer

 

Belastingservice

Ieder jaar is het weer een uitdaging om de belastingaangifte te doen. Ziet u het niet zitten om dit zonder hulp te doen, neem dan contact op met de SAZ Belastingservice. Onze vrijwilligers komen graag bij u thuis om u te helpen bij het invullen van uw aangifte. Dat doen ze met behulp van een aangevraagde code, of u logt zelf in met uw eigen DigiD. Zo nodig kunnen ze u ook informeren en helpen bij het aanvragen van uw zorg- en/of huurtoeslag.

Onze vrijwilligers hebben veel ervaring en zijn op de hoogte van de laatste belasting- en toeslagregels. Omdat er ieder jaar wel wijzigingen zijn in de belastingregels kunnen zij u helpen voorkomen dat u teveel betaalt.

Bel op werkdagen en spreek uw naam en

telefoonnummer in. U wordt binnen 24 uur

teruggebeld voor het maken van een afspraak.

Telefoon 06-15 36 24 43

of stuur een e-mail:
belastingservice@sazuidplas.nl

 

Wie komt in aanmerking

De SAZ Belastingservice is er voor alle senioren in de Zuidplas met een verzamel-inkomen tot € 35.000,- (alleenstaanden) of € 50.000,- (gehuwden of samenwonenden). U betaalt alleen een bijdrage  voor de gemaakte onkosten, zoals: voor reis-, kopieer- en printkosten.

 

Consulenten

De ouderenbonden PCOB/KBO, de vereniging SAZ en ZO! vinden het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk actief kan deelnemen aan de samenleving. Dit geldt zowel voor zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen als voor een actief sociaal leven. Woont u in de gemeente Zuidplas? Heeft u een vraag of knelpunt op het gebied van wonen, zorg en/of welzijn? Dan ondersteunen de consulenten u graag. Zij staan voor u klaar!

Linda

Ellen

Welke ondersteuning?

 • Advies over het zelfstandig kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld: over eventuele aanpassingen in huis; begeleiden naar de woningbouwvereniging als een servicecontract nodig is;
 • Hulp bieden bij het voorbereiden en/of begeleiden van het “keukentafelgesprek WMO” (Wet Maatschappelijke Ondersteuning);
 • Hulp bieden bij klachten, bezwaar of beroep;
 • Hulp bieden bij het overstappen naar een andere zorgverzekering;
 • In overleg met de senioren contact opnemen met de juiste instanties;

De consulenten zijn deskundig. Zij hebben trainingen gevolgd o.a. op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Wat zijn de kosten

De ondersteuning van de consulenten is in principe gratis.

Info 06 – 46 29 52 12, dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur. Bij geen gehoor: Spreek duidelijk uw boodschap in met naam en telefoonnummer en wordt u teruggebeld of stuur een e-mail: consulenten@sazuidplas.nl

 

Klusservice

Had u allang die lamp of kapstok willen ophangen? Ergert u zich aan al die losse  snoeren en wilt u die wegwerken? Zou u graag een TV in de slaapkamer aan de muur ophangen? Heeft u niemand die u daarbij kan helpen?
Bel dan de SAZ-Klusjesservice voor kleine klussen in of rond uw huis. Dit zijn maar enkele voorbeelden van klusjes die het SAZ-klusjesteam regelmatig uitvoert. Deze service is exclusief voor SAZ-leden. De arbeidskosten zijn gratis, u betaalt alleen een kleine bijdrage voor de benzinekosten.

 

Wat wordt verstaan onder een klusje?

Onder een klusje wordt verstaan het verhelpen van kleine met name technische werkzaamheden in en rond het huis, echter géén groen onderhoud. De klusjes worden als hobby met veel plezier door gemotiveerde en maatschappelijk betrokken klusvrijwilligers uitgevoerd.

 

Wie komen in aanmerking?

Alle SAZ-leden in de gemeente Zuidplas die zelf geen mensen kennen, kennis of mogelijkheden hebben om een klusje uit te (laten) voeren.

Welke klusjes komen zoal in aanmerking?

 Electra:

 • Ophangen, vervangen, of verplaatsen van verlichting
 • Monteren, verlengen of inkorten van (verleng)snoeren
 • Aanbrengen van kabelgootjes voor snoeren
 • Reparaties aan klein huishoudelijke apparatuur (zie ook SAZ Repair Café)

Interieur:

 • Ophangen van een (gordijn)rails, kapstok, spiegel, klok
 • In elkaar zetten of uit elkaar halen van een (Ikea)meubel/kast
 • Vervangen van een slot, scharnier, handvat
 • Aanbrengen van beugels, steunen, plankjes, rekjes

Water:

 • Verhelpen van een lekkende kraan
 • Verhelpen slecht doorspoelende toilet
 • Aansluiten van een (vaat)wasmachine
 • Bijvullen van een cv-installatie

Overige:

 • Reparatie van speelgoed, fiets, rollator
 • Ondersteuning bij computers (geen opleiding/cursus)
 • Ondersteuning bij verhuizing (niet de verhuizing zelf), op- of inruimen van spullen

 

Niet in aanmerking komen:

 • Werkzaamheden die vallen onder de verantwoordelijkheid van een woningcorporatie en/of huiseigenaren (huisbaas)
 • Werkzaamheden die vallen onder de verantwoordelijkheid van toeleveranciers van o.a. gas, licht, water.
 • Technisch complexe uitvoeringen waar een specialist voor noodzakelijk is, zoals werkzaamheden op het dak, waar het gaat om hak-, breek- of graafwerkzaamheden, renovaties, verbouwingen etc.
 • Zware, risicovolle of langdurige klussen zoals vloerbedekkingen (waaronder tapijt, laminaat) leggen, plafond/muren sausen etc.
 • Tuinklussen, klein of groot

 

Wat kost een klusje?

Het uitvoeren van een klusje is gratis m.u.v. voorrijkosten per bezoek, zie tabel. Benodigd materiaal wordt in principe door de klant zelf verzorgd tenzij met de klusvrijwilliger anders is afgesproken. Wanneer materiaal moet worden gekocht of afgehaald geldt een onkostenvergoeding van € 0,35 per km. Voor verbruikt en/of gekocht materiaal betaalt de klant de kostprijs. De klant rekent aan het einde van de klus af met de klusvrijwilliger.

*prijswijzingen in 2023 zijn mogelijk 

Bel op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur en spreek uw naam en telefoonnummer in. U wordt binnen 24 uur teruggebeld door de coördinator. Daarna wordt u gebeld voor een afspraak door een van de vrijwilligers.  telefoon 06 – 29 31 43 60 of stuur een e-mail: klusservice@sazuidplas.nl

 

Repair Café Zuidplas     

 

 

Soms werkt een apparaat thuis even niet meer, of het is stuk gegaan. Weggooien is zonde, zelf maken is lastig. Kom dan naar het SAZ Repair Café. Onder het genot van een kop koffie kijkt u samen met de deskundige vrijwilligers naar het apparaat. Wat is er aan de hand en kunnen we het maken. Tegelijk is er ruimte voor een praatje.

 

Wat wordt er gerepareerd?

U kunt langskomen met alles wat u zelf kunt vervoeren. Dat kan een keukenapparaat, printer, papierversnipperaar, naaimachine zijn of niet-elektrische dingen als een klok of een poppenhuis. We kunnen ook uw rollator nakijken en afstellen. Heeft u de gebruiksaanwijzing nog? Neem die mee.

Als het nodig is, breng dan ook mee:

 • koffiebonen, koffiepads of -cups bij een koffieapparaat
 • papier bij een printer
 • lampen om verlichtingsarmaturen uit te proberen
 • batterijen, adapters of netsnoeren van het apparaat
 • videobanden, CD’s, DVD’s, cassettes en grammofoonplaten

Magnetrons en zwaar beschadigde apparaten met een veiligheidsrisico doen we niet. In Moordrecht kunnen we bij goed weer ook naar uw fiets kijken. Voor grote en ingewikkelde reparaties kan het zijn dat we u verwijzen naar  professionele winkels en bedrijven. Het SAZ Repair Café concurreert niet tegen lokale winkels en bedrijfjes.

 

Openingstijden

Het SAZ Repair Café heeft 4 locaties. U kunt gewoon binnenlopen.

 • Moordrecht: Iedere 2e en 4e maandagochtend van de maand 9.30 – 12:00 in Wijkservicecentrum De Kroon (Land voor Water 3, Moordrecht)
 • Zevenhuizen: Iedere 1e en 3e woensdagochtend de maand 9:30 – 12:00 in Dorpshuis Swanla (Burgemeester Klinkhamerweg 86, Zevenhuizen)
 • Nieuwerkerk aan den IJssel: Iedere 1e en 3e vrijdagochtend van de maand 9:30 – 12:00 in de recreatieruimte van Dianthus (Mezendaal, Nieuwerkerk ad IJssel)
 • Moerkapelle: iedere 2e donderdagochtend van de maand: 9.30 – 12.00 uur in Dorpshuis OpMoer (Raadhuisstraat 40, Moerkapelle)

 

Wat kost het ?

Het bekijken en repareren van het apparaat is gratis. Vanzelfsprekend dient u zelf eventuele vervangende onderdelen te kopen. Om het Repair Café draaiende te houden stellen we een bijdrage in de fooienpot van harte op prijs. Met de opbrengst kopen we gereedschap en betalen we de onkosten.

 

Vervoer

Niet alle senioren beschikken (meer) over een rijbewijs of hebben een auto. En niet iedereen is in staat met het openbaar vervoer te reizen. U wilt toch graag een keer op bezoek bij dat jarige familielid of die zieke vriend. Of u heeft een afspraak in het ziekenhuis. Hoe moet dat dan? Dáárom het SAZ exclusief voor leden personenvervoer op maat: onze vrijwillige chauffeurs brengen u op afspraak van deur tot deur.

 

Waar kunnen wij u naar toe brengen?

Wij brengen u, zonder wachttijd, naar familie, winkelcentra, ziekenhuizen, huisarts, gemeentehuis, kapper etc. binnen en buiten Zuidplas.

 

Chauffeurs

Onze chauffeurs zijn enthousiaste vrijwilligers die rijden in hun eigen privé-auto’s. Vooraf zijn afspraken gemaakt onder welke voorwaarden de chauffeur zijn werk kan doen. Hierbij zijn de grootte van de auto, de beschikbaarheid van de chauffeur en overige voorwaarden vastgelegd.

 

Op welke dagen en tijdstippen kunt u reizen?

De SAZ-chauffeurs rijden in principe alle dagen en tijdstippen. Oók in het weekend, maar uiteraard op basis van beschikbaarheid van een chauffeur.

 

 

 

Info op werkdagen

tussen 10:00-12:00 uur

Tel:  06 – 21 67 08 35 of stuur een email:

sazvervoerplanning@sazuidplas.nl

 

 

Voor wie is het?

Voor alle SAZ-leden die hulp nodig hebben bij vervoer en dit niet kunnen regelen binnen zijn of haar eigen netwerk. Wij kunnen geen personen vervoeren in een vaste rolstoel, wel met een inklapbare rolstoel of rollator.

Hoe werkt het?

U belt de planning liefst 2 dagen van tevoren en na uw aanmelding wordt een chauffeur gezocht en de prijs berekend. Als de rit gepland is, wordt u geïnformeerd over de chauffeur, het tijdstip, de kosten en wordt u gevraagd of u hiermee akkoord gaat.

 

Wat kost het?

Een rit wordt berekend op basis van gereden kilometers. U betaalt € 0,35 per kilometer met een minimum van € 2,50 exclusief eventuele parkeer of tolkosten. De ritkosten variëren per chauffeur. Wij streven ernaar om een chauffeur te zoeken die dichtbij uw afhaaladres woont.

Voor alle duidelijkheid: als u een afspraak maakt om vervoerd te worden, wordt aan u vooraf gemeld wat de kosten van uw rit zijn. Vergeet u de rit op tijd af te melden en de chauffeur staat voor de deur dan dient u wel de kilometerkosten á € 0,35 aan de chauffeur te betalen (woonadres chauffeur-afhaaladres-woonadres chauffeur).

Wachttijd

Voor hele korte bezoekjes/boodschapjes kan de chauffeur gevraagd worden even te wachten. Indien er parkeerkosten zijn komen die voor rekening van de klant. De wachttijd is maximaal een half uur. Duurt het wachten langer dan een half uur, b.v. bij een ziekenhuisbezoek, dan worden er 2 ritten gepland en doorberekend. Voor bijzondere situaties dient overlegd te worden met de planning wat de mogelijkheden zijn.

 

Voordelen SAZ-Vervoer

 • U betaalt per rit, niet per persoon (maximaal 3 personen).
 • U wordt op het door u bepaalde tijdstip gehaald en gebracht (via de kortste of beste weg).
 • We rijden u van deur tot deur, ook buiten Zuidplas.
 • Alle dagen van het jaar, ook op zon- en feestdagen bij beschikbaarheid van een chauffeur.
 • Indien gewenst krijgt u van ons een betaalbewijs van de gereden rit (geen BTW).
 • U heeft bij ons een privéchauffeur met privéauto, dus privacy.

 

Nieuwe activiteiten

Senioren Actief Zuidplas wil ook graag andere activiteiten organiseren, zoals een fotoclub (herstart), een tekenclub of een dansclub.

Hierbij zijn we wel afhankelijk van een vaste coördinator en voldoende deelnemers.

Heeft u een leuk idee of wilt u meer weten?

Bel dan met de secretaris 06 – 27 19 26 90 of mail: secretaris@sazuidplas.nl