Uitfasering van deze dienst (Nieuwsbrief 2019-02)

Nieuws van de SAZ Telefooncirkel:
Sinds 5 jaar bestaat in de gemeente Zuidplas de “Telefooncirkel”, uitgevoerd door SAZ. Ons doel is: mensen gebruik laten maken van de mogelijkheid om elke dag om ongeveer 8.30 uur gebeld te worden. Dit bellen gebeurt om te kunnen controleren of het met iedere deelnemer goed gaat en er is in ieder geval een dagelijks menselijk contact, soms leidt het zelfs tot regelmatig samen een kopje koffie drinken of iets gezelligs gaan doen. Ondanks onze flyers en publicaties in ons magazine en in nieuwsbrieven, ondanks contacten met huisartsen en andere hulpverleners, ontvangen wij maar geen nieuwe aanvragen. Alle mogelijkheden om de cirkels uit te breiden hebben wij al besproken, maar het lukt gewoonweg niet.
De maatschappij verandert. Veel senioren hebben dagelijks bezoek van de thuiszorg, anderen hebben dagelijks contact met familie of bekenden. Weer anderen hebben met buren afspraken gemaakt of hebben een alarm. Al deze vormen zijn natuurlijk prima en bieden veiligheid en contact.
Anderzijds blijken er toch nog steeds mensen door welke oorzaak dan ook onopgemerkt thuis te zijn en in het ergste geval te overlijden. Ons doel was en is om dat te voorkomen.
We hebben in het bestuur besloten om geen actieve werving meer te doen naar mogelijke nieuwe gebruikers van de “Telefooncirkel”. De huidige gebruikers van de cirkel hoeven echter niet bang te zijn: de “Telefooncirkel” blijft bestaan en de vrijwilligers blijven iedere deelnemer bellen zoals dat tot op heden is gebeurd.
Wilt u over dit besluit nadere informatie, neem dan contact op met de coördinator Paul Simon, telnr. 06-50839561 of met de telefooncirkel 06-15362443.

Wat is (was) de telefooncirkel?

Een telefooncirkel bestaat uit een aantal deelnemers die elkaar elke dag (ook in het weekend) volgens een vooraf opgesteld rooster even opbelt.
Elke ochtend start een Senioren Actief Zuidplas vrijwilliger om half negen de cirkel. De vrijwilliger belt de eerste deelnemer en als het gesprek beëindigd is, belt de eerste deelnemer de tweede op. Daarna belt de tweede de derde, enzovoorts. De laatste deelnemer sluit de cirkel via een telefoontje naar de vrijwilliger.

Veiligheid

Het gebeurt gelukkig bijna nooit, maar als er iemand niet opneemt, dan zou er iets aan de hand kunnen zijn. Wanneer iemand de telefoon niet beantwoordt, dan neemt degene die geen gehoor krijgt meteen contact op met de Senioren Actief Zuidplas vrijwilliger. Deze belt de eerstvolgende deelnemer om de cirkel weer op gang te brengen en schakelt zelf een “sleutelpersoon” in om te controleren wat er aan de hand is met degene die de telefoon niet heeft opgenomen.
Het woord “sleutelpersoon” mag u letterlijk nemen. Want iedere deelnemer aan de telefooncirkel moet, bij het begin van deelname aan de telefooncirkel, twee namen en adressen opgeven van een kennis of familielid, die over uw huissleutel beschikt.
Dan kan of uw kennis of familielid kijken of er iets aan de hand is en zo nodig voor hulp zorgen. Hij of zij neemt dezelfde dag contact op met de Senioren Actief Zuidplas vrijwilliger van de telefooncirkel zodat deze, indien nodig, (tijdelijke) de telefooncirkel kan aanpassen.

Gezelligheid

Dagelijks even een praatje, maar natuurlijk niet te lang, anders moeten de andere deelnemers te lang wachten tot ze gebeld worden. De deelnemers kunnen een afspraak maken om op een ander tijdstip uitgebreider met elkaar te praten.
De Senioren Actief Zuidplas organiseert voor de deelnemers ook gezellige bijeenkomsten om elkaar niet alleen aan de telefoon te spreken, maar ook echt te ontmoeten.

Wie kunnen deelnemen?

De telefooncirkel van SAZ is bedoeld voor alleenstaande ouderen in de gemeente Zuidplas. U hoeft daarvoor geen lid te zijn van de SAZ. Aan deelname zijn kosten verbonden. De deelnamekosten bedragen € 2,00 per maand (prijspeil 2018) en u betaalt per halfjaar vooruit. U betaalt daarnaast de kosten van uw dagelijkse telefoontje binnen de telefooncirkel.

Aanmelding en informatie

Wilt u meer informatie over hoe de telefooncirkel precies in zijn werk gaat? Neem dan contact op met de telefooncirkel van Senioren Actief Zuidplas. Het telefoonnummer is 06 – 15 36 24 43 (op werkdagen van 8.30 uur tot 9.30 uur) of mail naar telefooncirkel@sazuidplas.nl.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.