Wat is de telefooncirkel?

Een telefooncirkel bestaat uit een aantal deelnemers die elkaar elke dag (ook in het weekend) volgens een vooraf opgesteld rooster even opbelt.
Elke ochtend start een Senioren Actief Zuidplas vrijwilliger om half negen de cirkel. De vrijwilliger belt de eerste deelnemer en als het gesprek beëindigd is, belt de eerste deelnemer de tweede op. Daarna belt de tweede de derde, enzovoorts. De laatste deelnemer sluit de cirkel via een telefoontje naar de vrijwilliger.

Veiligheid

Het gebeurt gelukkig bijna nooit, maar als er iemand niet opneemt, dan zou er iets aan de hand kunnen zijn. Wanneer iemand de telefoon niet beantwoordt, dan neemt degene die geen gehoor krijgt meteen contact op met de Senioren Actief Zuidplas vrijwilliger. Deze belt de eerstvolgende deelnemer om de cirkel weer op gang te brengen en schakelt zelf een “sleutelpersoon” in om te controleren wat er aan de hand is met degene die de telefoon niet heeft opgenomen.
Het woord “sleutelpersoon” mag u letterlijk nemen. Want iedere deelnemer aan de telefooncirkel moet, bij het begin van deelname aan de telefooncirkel, twee namen en adressen opgeven van een kennis of familielid, die over uw huissleutel beschikt.
Dan kan of uw kennis of familielid kijken of er iets aan de hand is en zo nodig voor hulp zorgen. Hij of zij neemt dezelfde dag contact op met de Senioren Actief Zuidplas vrijwilliger van de telefooncirkel zodat deze, indien nodig, (tijdelijke) de telefooncirkel kan aanpassen.

Gezelligheid

Dagelijks even een praatje, maar natuurlijk niet te lang, anders moeten de andere deelnemers te lang wachten tot ze gebeld worden. De deelnemers kunnen een afspraak maken om op een ander tijdstip uitgebreider met elkaar te praten.
De Senioren Actief Zuidplas organiseert voor de deelnemers ook gezellige bijeenkomsten om elkaar niet alleen aan de telefoon te spreken, maar ook echt te ontmoeten.

Wie kunnen deelnemen?

De telefooncirkel van SAZ is bedoeld voor alleenstaande ouderen in de gemeente Zuidplas. U hoeft daarvoor geen lid te zijn van de SAZ. Aan deelname zijn kosten verbonden. De deelnamekosten bedragen € 2,00 per maand (prijspeil 2018) en u betaalt per halfjaar vooruit. U betaalt daarnaast de kosten van uw dagelijkse telefoontje binnen de telefooncirkel.

Aanmelding en informatie

Wilt u meer informatie over hoe de telefooncirkel precies in zijn werk gaat? Neem dan contact op met de telefooncirkel van Senioren Actief Zuidplas. Het telefoonnummer is 06 – 15 36 24 43 (op werkdagen van 8.30 uur tot 9.30 uur) of mail naar telefooncirkel@sazuidplas.nl.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.